Go Back   Akvaristika > Morska akvaristika > Morska akvaristika

Morska akvaristika Diskusuje u vezi morske akvaristike

Reply

Thread Tools Display Modes

Old 30-03-10, 11:48
boban's Avatar
boban boban is offline
Administrator

Images: 63
Blog Entries: 2
boban has disabled reputation
Mislim da nema ozbiljnijeg napretka u morskoj akvaristici. Sve dosadasnje uradjeno se svodi na par ljudi koji imaju vece akvarijume od nano zapremine.
Pojavi se tu I tamo neko sa kamencicem, malo slane vode itd i sve se svede na tome.
Ljudi ipak vise vole malo vecu zapreminu jer je mnogo lepse. Eto ti primer rogusov akvarijum. Vreme I strpljenje vode do rezultata.
Reply With Quote

Old 30-03-10, 12:33
tma1717 tma1717 is offline
Junior Member

tma1717 is on a distinguished road
A eto mene baš ti kamenčići zanimaju. Koliko može "izdržati" nano ispod 50l sa malo kamenja i 1-2 kozice+ eventualno neki meki koral,...
Evo meni stoji jedna "domaća" koza u par litara sa jadranskim kamenjem, već 7 meseci bez nekih većih radova. Bilo ih je naravno više na početku ali je jedan duži nestanak struje presudio ostalima, a da nije bilo njega verujem da bi i danas bili tu. Mene zato zanima da li je neko radio ovako nešto?
Reply With Quote

Old 31-03-10, 09:10
boban's Avatar
boban boban is offline
Administrator

Rade to ljudi, kako da ne. Problem kod svih tih nano je bas to sto si ti naveo a i iskusio. Mala zapremina i akvarijum kao takav je vrlo podlozan promenama koje su ponekada i fatalne.
Eto da budem iskren ja se vec duze vreme dvoumim da li da zapatim jedan nano akvarijum. Pored nekih sitnih drangulija glavan bi mi bio mantis rak. Nije to veliki materijalni izdatak ali zahteva mnogo vise paznje od nekog veceg akvarijuma. Ako si spreman da posvetis vecu paznju svemu tome onda samo napred.

Vidis sada i razlike u samom nano akvarijumu. Ako se odlucis na tropski akvarijum sa delikatnijim stvarima onda moras da vodis vise racuna. Opet sve zavisi sta imas. Slanoca, temperatura itd. Ribe podnose vece oscilacije ali korali, sundjeri i ko zna sta jos bas i ne. Bas sve to me udaljuje od ideje da sve to zapocnem. Imam sve sto mi treba osim volje.
Reply With Quote

Old 31-03-10, 20:03
zopex2008's Avatar
zopex2008 zopex2008 is offline
Super Moderator

Images: 2
zopex2008 is on a distinguished road
Dugo se palim na morski akvarijum ali nikako da zavrsim sve oko slatkovodnih pa da se malo nadogradim. Kao pocetnik u morskoj ne bih se bas usudio da krenem sa nano akvarijumom.
Reply With Quote

Old 02-04-10, 16:53
rogus's Avatar
rogus rogus is offline
Senior Member

rogus is an unknown quantity at this point
Moj o-nano-nano koncept nije preterano mazohistički. Zapravo je vrlo konkretan i sveden i vreba svoju priliku da postane karantin.

Ima nekih 45 litara vode koja se vrti skoro dve godine. Tu je nekoliko kamičaka ukupne mase možda do 2kg. Ima dve krabe, jedna je pokupljena na Egejskom moru, a druga je stigla sa kemenjem pa sam je navatao u sumpu većeg akvarijuma. Unutra je i nekoliko puževa takođe pokupljenih u Grčkoj, nekakva makro rodofita koja je došla sa kamenjem pa je srećom sačuvah, nekakva talasasto končasta alga koju s vremena na vreme moram da čupnem jer raste brže od ostalog. Tu su naravno i Aiptasia sp. anemone, jedna Anemonia viridis, kenja drvce koje tavori i od skora i kamen sa Xenijama koje sam u potpunosti izbacio iz većeg akvarijuma, a ovamo ih nešto malo preneo za slučaj da se predomoslim. Xeniama nije baš lepo, možda gladuju, možda im svetla nije dovoljno, tek polako se tope.

Vodu ne menjam, ne dolivam, akvarijum ne hranim češće od jednom u deset dana. Koraline rastu na sve strane solidno. Možda ređe od jednom mesečno izmerim kacijum, karbonate i ph te ako je potrebno odreagujem.

Rekao bih da je to jedan sjajan akvarajum, jer mi ostavlja mnogo mogućnosti za lenčarenje i slobode u izboru kada ću njime da se zabavljam.

Ali ostaje pitanje, ko zaista želi takav nano?
Reply With Quote

Old 02-04-10, 22:17
tma1717 tma1717 is offline
Junior Member

tma1717 is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by rogus View Post
Ali ostaje pitanje, ko zaista želi takav nano?
Ja sigurno DA

Kada sam prošle godine hteo krenuti obeshrabrilo me je naše "tržište", pa sam probao nešto i iz Madjarske ali mi nije uspelo ništa osim bacanja para. AQ sam bušio stari (120l) i pravio sump od starog aq 40l, kupio sam so u PET centru, zasolio, pokrenuo skalmeriju i čekao kamenje. Domaće je ili bilo, po meni Jadransko, ili će stići za par nedelja,ili,... Poručio sam ga iz Madjarske ali kada je stiglo zbog dugog puta i visoke temp. nije bilo nizašta(usmrdelo se) probao sam ga prati, ispirati,.. Na kraju sam ga i stavio, ali nije uspelo. Naravno ne predajem se i kad mi stigne pasoš, dobijem neki bonus ili slično pokušat ću opet, a do tada ŽELIM moje malo parče mora, pa makar i par litara.

p.s.

verovatno je do mene ali morski aq zrači bar duplo više pozitvne energije od ostalih(sve osim stakla je živo), a ja baš volim da punim baterije i zaboravim na realni svet
Reply With Quote

Old 03-04-10, 11:39
rogus's Avatar
rogus rogus is offline
Senior Member

rogus is an unknown quantity at this point
Quote:
Originally Posted by tma1717 View Post
Poručio sam ga iz Madjarske ali kada je stiglo zbog dugog puta i visoke temp. nije bilo nizašta (usmrdelo se) probao sam ga prati, ispirati,.. Na kraju sam ga i stavio, ali nije uspelo.
Nadam se da na kraju nisi bacio taj kamen. Sve to moze da se iskoristi i koristi, jer čak i kad ne vidiš ništa živo tu su te bakterije koje pominješ, a ružan kamen će s vremenom postati lep.
Reply With Quote

Old 03-04-10, 16:34
boban's Avatar
boban boban is offline
Administrator

Pa to bi bilo totalno pogresno. Ipa je pitanje da li je to bilo tretirano koralno kamenje ili kamenje izvadjeno iz mora.
Inace kada se kamenje transportuje voda uve nekako neprijatno mirise. Cudi me da nije ubacen led u kutije kada je bila vrucina.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules