Nema problema sa pitanjima, komentarima itd. Samo napred, nije to smaranje a i korisno je i za druge akvariste.
Eto kako sam ja zakljucio, tvoje ribe ne provode neko duze vreme u putu a i kolicina riba nije tako kriticna, doduse ti nisi naveo kolike su te kese a i velicina riba. Bez obzira sve mi deluje da je to ok. Ja licno praktikujem da u 1 l vode ili malo vise od toga stavim deset riba. 30 neona u 2 l vode itd. Doda se kiseonik i kesa se masinski zatvori i tako ribe mogu da ostanu i tri dana pod uslovom da se nije preterano hladno. 48 sati je ok.
Tvoj veci problem moze da bude promena sredine riba. Tvoja voda nije ista kao i voda dobavljaca i to moze dosta da komplikuje. Ispitaj sve to, raspitaj se kod dobavljaca. Nije to nista neobican problem i to je tako kako je.
Bolest kod riba je prokleta stvar. Prenese se vrlo lako i dok se ti okrenes vec si izgubio pola. E posto je to tako onda dobro otvori oci i dobro izanaliziraj sta i kako radis jer to tebi nije hobi nego od toga zivis. Dakle primenis tu preventivu ali ne u obliku lekova nego nacin na koji ti rukujes sa ribama. Eto recimo banalno pitanje, da li koristis hlor ili nesto drug za dezinfekciju opreme? Ako je odgovor NE onda pravis gresku. Eto takve sitnice mogu da kostaju puno. Ja imam naviku da cim izvadim mrezicu iz vode odmah ide u hlor a za drugi akvarijum uzimam novu mrezicu.
Eto to je jedan sitnica kojom se suzbija prenosenje zaraze.
Sto se tice grejanja, da li si razmisljao da grejes celu prostoriju gde su ribe? Time bi dobio manje oscilacije temperature vode.
Promenu vode radi po potrebi. Manje a cesce je bolje nego da cekaz duze pa da menjas vise vode. To koliko i u kom vremenskom periodu je nesto sto ti treba da das odgovor sam sebi. Vidi kako ide sa hemizmom vode pa ces dobiti neke indikacije oko promene vode.
I balgo tebi sa tih 500 komada. Meni stiglo prosle srede nesto malo vise od 16000 riba a za tri ili cetiri nedelje ajde Jovo nanovo