Hygrophila polysperma

mrvica

Member
5 Novembar 2004
176
0
16
Beograd
Još jedna poznata biljka u našim krajevima.
Lepa biljka dugog stabla sa izduženim svetlo zelenim listovima, inace je brzo rastuca i zna da naraste dosta u visinu. Zbog toga se preporucuje da se sadi u zadnjem i srednjem delu akvarijuma. Najlepša je kad se sadi u grupi i kad dostigne visinu blizu površine vode. Tada joj gornji listovi dobijaju tamniju boju. Biljka nije zahtevna i laka je za održavanje, pa se zbog toga cesto preporucuje pocetnicima.
Razmnožavanje je isto lako. Kada biljka stigne do površine vode treba je samo preseci na mestu iznad bocnog izdanka i vrh posaditi u podlogu. Još se preporucuje da se taj vrh ostavi jedno vreme da pluta u akavrijumu dok ne pusti žile i onda ce ona kasnije krenuti mnogo lakše iz podloge.
 

Attachments

  • polysperma.jpg
    polysperma.jpg
    33.1 KB · Pregleda: 53

Dane

New Member
7 Decembar 2004
249
0
0
Gostivar. Makedonija
Ova bilka raste ko korov, preporucujem je kao biljka za novoformirane akvarijume (zato sto za kratko vreme popunjava dosta prostora).
Imam je u dva akvarijuma (u jedan je sa diskusima i odlicno napreduje na 28-29c).
 

Fauna

Administrator
Staff member
15 Decembar 2003
3,482
60
48
Serbia
www.beke.co.nz
Da, kao sto Dane rece raste kao korov i zbog toga ovu biljku mozemo videti u skoro svakom akvarijumu.

Ova biljka pripada familiji Acanthaceae a poznata je kao "Indijski prijatelj vode" .Potice iz Jugoistocne Azije i poznata je kao biljka koja ima veliku toleranciju u kvalitetu vode.

- pH vrednost moze da varira izmedju 5-9 sto nam govori da moze da raste u izuzetno kiseloj vodi ili veoma baznoj vodi.
-Temperatura takodje varira T= 18 C - 30 C
- vise joj odgovara meksa voda
- boja lista zavisi od jacine svetlosti ako je manje svetlosti listovi su svetliji i obrnuto.

Nesto sto sam zapazio u zajednickom akvarijumu gde se nalazila ova biljka a to je, da ovu biljku ribe izuzetno obozavaju da grickaju . Recimo, desavalo mi se da je skalari ocerupaju ili ancistrusi kada su gladniji, da je bukvalno obrste sto moze samo da znaci, da je veoma ukusna.