Kada sam se danas vratio s posla sacekalo me pismo moje prijateljice koja dosta dobro poznaje stvari oko biljaka i kaze mi da je neko na mom sajtu postavio sliku L. brasiliensis pod imenom Lilaeopsis novae-zelandiae. Nezna ona sta tu pise ali vidi sliku i jos me na kraju pita da li se slazem sa tom konstatacijom. Sve u svemu optuzicu je za spijunazu
Lilaeopsis novae-zelandiae je nativna novozelandska biljka i ona se nalazi u bocatim vodama. Zastupljenost u akvaristici joj je vrlo slaba ili bolje da se kaze nikakva.
Jedna druga biljka koja se zbrkom zove u akvaristici isto tako Lilaeopsis novae-zelandiae je isto tako nativna biljka Novog Zeland-a i ona ima svoju izrazitu karakteristiku da su joj listovi cevastog (cilindricni) oblika. Ta biljka je u stvari Lilaeopsis ruthiana i ona je zastupljena u akvaristici. Lilaeopsis ruthiana mozemo da nadjemo pod imenom Lilaeopsis novae-zelandiae ali su joj listovi kao sto sam i naveo cevasti . Lilaeopsis ruthiana je zastupljena po rekama podalje od bocatih voda. Postoji i indicija da su ove dve biljke u stvari jedna vrsta jer razlika izmedju njih nije takva da bi se govorilo o novoj vrsti ali da to ostavimo za ljude koji se bave time.
Lilaeopsis novae-zelandiae moze da se gaji u hladnoj vodi pa sve do negde oko 28 C
Ova biljka na slici je najverovatnije L. brasiliensis koja se brka sa ovim dvema biljkama. Sta vise ona nije ni zastupljena na Novom Zelandu, mislim u prirodi ali je ima u akvaristici. Slika ne dvosmisleno govori da to nije Lilaeopsis novae-zelandiae