A pada mi i novi na pamet s obzirom da bi me staklo izalo gotovo nita...
-ma da, bolje bi ti bilo to mjesto da jos godinu dana ulazes u ovaj za koji na startu znas da nije to to..S jedne strane na ovom mozes se igrati, cackati i gro stvari nauciti bez ulaganja dok ne skupis polako 300-400 eu vrijedan pravi setup (akvarij s rupom i sumpom, turboflotor i neki prastari aquamedic 2x150w..) To ti je ono cool za pocet s nekim koznim koraljima i polako kako prilike dozvoljavaju upgradeat ga i pretvarat u dream tank
Nego, kako to da si krenuo sa ZEO isti tren kako i sa akvarijem?
Na sloreefu citam da akvarij treba bit zacikliran?
Dal si imao kakvih uginuca koralja?
Imao sam prije nekakav ugaoni akvarij, ima slika tu na forumu.. Tek kad sam ga sastavio skuzio sam da to sve skup nista nevalja. Svjetlo da mi je preslabo za anemonu, da nemam skim ect.. pa sam kupovao hang on skimmere, neke cudne hqi lampe i sve vise konstatiravao kak to nije to..(recimo ko situacija kako se ti sad predpostavljam osjecas) bez sumpa, flotor zauzima trecinu kade, lampa ruzno djeluje iznad akvarija.. izgledo je ko junk sw akvarij iz kineskog restorana

, a tak sam bio ponosan na njega lol..Nabavio sam rabljeni akvarij s jednostavnim sumpom i sve preselio u njega.. U to vrijeme bas se pocelo saptat o zeovitu, zvucalo je cool i novo i rekoh zasto ne probati.. Alternativa je bio DSB protiv kog su hrabri pricali po RC.. Refiugium nemogu strpati u ormaric..Vjerujem da bi taj akvarij radio super s recimo 250 litarnim njegovanim fishless refugiom ali neke male 10l gluposti s listicem caulerpe su mi se jos onda cinile bezveze.. tako da mi se zeovit cinio najbolja opcija.. Jos uvijek mi se dopada sistem, iako je dosta stvari vrlo kontradiktorno onome sto advokati tvrde za njega sigurno cu ostati na njemu sve dok se ne oprijedjelim za neku totalno drugu vrstu biotopa
Nest je zivotinja uginulo, da ali dal je do zeovita ili zbroja svih shockova
sto sam ih u dva mjeseca preselio kroz 3 nestabilna akvarija nebih analizirao..
Nes sitno je pokrepalo jedna akropora, tridakna, plate montipora i to je mislim to..
-ova granuloza, bas me zanima kako ce se razviti, ima dobre temelje i izgled da postane jedna od ljepsih u akvariju.
da cool koralj, samo jos se nije aklimatizirala, nisam je jos vidio s izbacenim polipima, svako malo svijetlim u mraku mada boja i tkivo joj se drze, valjda bu OK..te table akropore su vrlo zahtjevne zivotinje, ponajvise zbog potrebne agresivne cirkulacije vode kroz unutarnje fragice/polipe i u slabim akvarijima brzo pocnu blajhat iznutra prema van...
daj mi ,molim te reci, sada kada imas sve te tehnicke dodatke, kakve imas dnevne, tjedne, mjesecne poslove...koliko je takav akvarij jednostavnije ili mozda kompliciranije odrzavati tj. uskladiti da sve to super funkcionira
- nebih to podijelio na teze i lakse, vec profinjenije s obzirom da drzim zahtijevnije organizme aktivnije pratim sto se desava i osjetljiviji sam oko pitanja kvalitete vode.vise nemoram na izmjenama vode buferirati ca i kh, to radi careactor, ne moram dnevno dolijevati pet litara koliko hlapi hqi (odprilike) to radi topoff.. automatizacija je vrlo cool stvar, no neke stvari se ipak moraju manualno.. Odprilike to ide ovako:
dnevno 10-15 min:
-hranim ribe (neke organizme poput anemona svaki 3. dan-odoka)
-dodajem zeovit kemiju (bak, food, i aminokiseline) i tresem zeoreactor
-zavirim u sump i pogledam dali sve funkcionira po PSu eventualno izpraznim skim i dodam vode u top off
tjedno administracija 3 sata:
-vater change 40-60l
-tom prilikom powerheadom radim oluju i ispusem eventualan junk s kamenja
-unistavam aiptasije i majano anemone
-gulim pyram puzeve s tridakni
-staklo cistim na svakoj drugoj promjeni vode, drugim rijecima pustim da se sakupe alge koje zatim sastruzem u unutrasnjost sto je extra izvor hrane filterfeeder organizmima
-checkiram opremu, praznim scum cup skima provjeravam calc reactor, ostatak opreme i gledam parametre..
mjesecno 3 sata:
-promjenim zeovit medij i aktivni ugljen (ne odjednom da ne sokiram to much, vec na jednoj promjeni vode odradim jedno, druge nedjelje na drugoj drugo..)
-cistim lampe isl..
kvartalno 4-5 sati:
jednom u 4 mjeseca povadim sve pumpe iz akvarijastavim ih da se vrte dva sata u kuhinjskom octu da se isperu kalcijske naslage iz njih, izvadim sve iz sumpa kojeg ocistim , ocistim skim i cijevi koje mogu odsarafiti isl.
vidim da rezuckas, lijepis i saljes dalje hydnophore...neki dan (ima tome vec dva tjedna) dobila i ja neki maleni frag, ali nemam blage ideje di bi ju postavila...velicina je oko 3 cm, debljina promjera oko 1 cm (ugrubo ) -daj neku preporuku, sto one vole, ne vole, kako uopce rastu- ja sam je za pocetak tutnula nekih 20 cm od povrsine, strujanje nije prejako-za pocetak dok ne smislim neko pametno mjesto, a i ne vidi mi se najbolje, pa je tak i tak mislim seljakat. Koliko ona uopce brzo raste, jedino sto znam je da je dosta agresivna spram ostalih koralja, pa mi je i zbogtoga tesko se odluciti na koje mjesto a da mi ne pocne ugroavati neki sps ili lps, a kod mekanih....nemam pojma kaj bi se dogodilo
-hydno je vrlo zahtijevan koralj i po mnogima okvirno tezi za cuvanje od akropora.. Problem s njima je to sto imaju vrlo delikatnu mesnu povrsinu koja lako u stressy uvijetima (udar, pad, rezanje, nestabilan akvarij, fish
predation) pazari infekcijske bolesti tipa brown jelly koji je u vecini
slucajeva ubrzo prekrije i unisti..Iz tog razloga kad se fragiraju rezu
zalijepi se upside down u epoxy jer cut lakse zacijeli kad nije zacementiran, kad je tkivo prekrije tamo gdje je bila odrezana spremna je za trampu. Inace sto se mjesta u akvariju tice zahtijevaju puno svjetla ali ne bas toliko agresivnu cirkulaciju vode poput akropora tako a pumpa nebi smjela tuc u nju.. Ona je ko sto rekoh vrlo agresivan koralj no mali fragic nece pustat swepere preko cijela tanka i tuc po drugim koraljima agresivnost vise dolazi do izrazaja u encrusting formi koja se lijepi i siri preko kamenja i u akvariju sa visokim ca/kh ona ce relativno brzo siriti se i tako ugrozavati fixirane koralje i polipe kojima se priblizila, a nemozes ih maknuti.. (npr neke druge encrusting vrste smjestene na istom kamenu)