Procvetala sagittaria

Brainman

Member
13 Februar 2007
94
0
6
Juce me je pocastila jednim lepim cvetom i to pored zelene vode, koja se doduse izbistrila malo...:)

Attachments

• sag_cvet.jpg
    sag_cvet.jpg
    56.8 KB · Pregleda: 34
Da li moze neko od admina ili moderatora da promeni ovaj naslov (Procevatala sagittaria u Procvetala sagittaria)

Vidis, to je interesantno, jer je ona cvetala i u vodi, da bi se iz tog cveta, razdvojile jos tri zasebne stabljike koje su se uputile ka povrsini i svaka pusta zaseban svet. Prilikom cvata, sagitarija mnogo slabije napreduje od uobicajnog razvoja.

Paradox, kazem ja...Zelena voda, a biljke cvetaju...Slican cvet ima cabomba, ali nisam je slikao. Ima razlike, ali dosta podseca na cabombin cvet.

Prekrasna fotografija.

Zaboravila sam kako ustvari biljke cvjetnice, u akvaristici, slatkovodnoj, znaju imati prekrasne cvijetove.
Nesvakidašnje za svačije oko.
Brainman, hvala ti što si to podijelio sa nama,

Sta reci, prelepo. Nisam imao tu biljku u akvarijumu, sta nam mozes malo opsirnije reci o njoj. Mislim kakva su tvoja iskustva, gde si je kupio, da li zahteva neke posebne uslove odrzavanja i sl.?

:hej:

Urbanbg, sagitariju mozes naci, nije teska za odrzavanje, uz slabo svetlo, raste mnogo nize i dosta sporije. Prijaja joj sitnija granulacija podloge i malo jace svetlo, jer u tom slucaju moze zavidno da poraste i mnogo se brzo siri po podlozi, praveci malo visi zbunasti "tepih". Rekoh visi, jer nije niska biljka kao Glossostigma i Marsilea, tako da bi je trebalo saditi u srednji plan u dobro osvetljenim akvarijumima, za razliku od slabije osvetljenih akvarijuma, gde se moze saditi u prednjem planu. Obozava treset u podlozi, ali se ne trpi sa Valisnerijom, jer kada su mi se ove dve biljke nasle u neposrednoj blizini, Valisneria je propadala i to ekstremno brzo. Mislim da alelopatija ipak postoji u akvarijumu, iako je mnogi osporavaju.

Ja mislim da im obicno ne pruzamo dobre uslove, pa zbog toga ostaje niska, ali stoji da ce joj bogata podloga, hranljive materije u vodi, jako svetlo i solidne kolicine CO2, omoguciti da dostignu velicinu preko 25cm. Primetio sam da je dodavanje CO2 u vidu magle, mnogo pogoduje bas ovoj biljci.