Pseudotropheus sp. "tropheops weed"

boban

Osnivača sajta
Staff member
9 Avgust 2003
5,607
330
83
New Plymouth New Zealand
www.beke.co.nz
Pseudotropheus sp. "tropheops weed" je jedna izuzetno lepa riba iz podvrste Tropheops sa neobico pastelnim bojama. Poreklo mu je Lupingu-a, Tanzania.

Attachments

• DSCF3141.jpg
    DSCF3141.jpg
    29.7 KB · Pregleda: 7
  • DSCF3161.jpg
    DSCF3161.jpg
    34.1 KB · Pregleda: 3
  • DSCF3175.jpg
    DSCF3175.jpg
    34.5 KB · Pregleda: 4
Zanimljva riba, problem je sto ja kod nas do sada nisam video ni jednu Pseudotropheus Tropheops vrstu. Da li mi je promakla ili ih nema ne znam, ali nadam se da ce se i oni pojaviti u ponudi.

btw. jel ovo trgovacko ime ili naucno?

Mislim da nema razloga zasto tropheops nije prisutan na trzistu. Veleprodaje imaju te ribe pa je sve to samo pitanje zelje ljudi koji nabavljaju ribe. Mozda i ovakva neka tema moze da ih podstakne na nabavku tih lepih riba.

Druga malo nezgodna stvar je njihova agresivnost. To pokazuju u svakom momentu i ako imas dva muzjaka u akvarijumu eto ti problema na veliko. Ima da se jure po ceo boziji dan. Interesantno je da uvelikoj grupi sve poprima drugaciju sliku. Ovi se nalaze u grupi od oko stotinak jedinki i valjda zato spustaju loptu i neispoljavaju tu svoju veliku agresivnost.

Nije to naucno ime nego ime za raspoznavanje napisano po prihvacenim pravilima. Tehnicki gledano to je Pseudotropheus tropheops. Problem je sto je u ovom slucaju ta "vrsta" tropheops toliko razlicita a ujedno i slicna da se u stvari ne uklapa u postojecu semu. Iz tog razloga je i formiran kompleks pa tropheops fakticki postaje poseban rod u okviru postojeceg roda Pseudotropheus-a. Ovde ne govorim o Pseudotropheus tropheops tropheops koji je vrsta a u sustini i nosioc tog podroda.
S obzirom da je podrod Maylandia proglasen za rod a isto je bio podrod Pseudotropheus-a onda nema razloga da i tropheus isto to postane. To je sada samo pitanje vremena kada cemo dobiti vazeci rod Tropheops.

Da sve ovo ne komplikujem puno dogovoreno je da se ove ribe oznacavaju kao Pseudotropheus sp. i da se pod navodnicima navede podrod tropheops kao i njegovo specificno ime koje je u rukama autora ili onoga ko ga je prvi opisao ili video. To ime je cesto povezano sa lokacijom gde se nalazi. To nam u stvari daje gore napisano ime Pseudotropheus sp. "tropheops weed". Takvo ime se koristi i u trgovini i u nauci mada trgovci mogu da napisu sta zele a to uglavnom i rade. Nekada atraktivno ime prodaje ribu, mamac je to :)

E a koliko je agresivna vrsta u odnosu na recimo Demasonije? P.S. noramlno je da u velikoj grupi se agresija smanjuje.

Za ime sam pitao zato sto na nekim sajtovima Pseudotropheus Tropheops uopste ne postoji nego su Tropheopsi izdvojeni u poseban rod. E sad znam da su imena ciklida vrlo diskutabilna i da veliki broj vrsta i nema naucno ime jer nisu ni klasifikovani pa se onda dolazi do velikih problema sto se tice identifikacije. (evo primera sajta: http://www.malawimayhem.com/profiles.php?filter=ST )

Sve to zavisi kako na to gledas, zasta ti treba i odakle uzimas podatke.

Rod Tropheops ne postoji sve dok se ne uspostavi. Za to je potrebna odredjena procedura. Neki sajtovi prihvataju sugestije zagovornika tog roda pa tako i pisu. S druge strane drugi prate zvanicne podatke pa tako i pisu. Kako ces ti da radis to je tvoja volja.

Zvanicno stvari stoje ovako, taj rod jos nije uspostavljen osim ako nije uspostavljen bas ovih zadnjih dana pa to nije jos objavljeno.

Ja licno pratim katalog riba koji posedujem. Pogledaj na slici te knjige pa ce ti biti jasnije a slikao sam ti da bi imao bolji uvid. Tri knjige a svaka ima oko 1000 stranica. Tu su sva moguca imena riba i reference. Bez toga se nemoze ako zelis da se petljas sa ribama na ovaj nacin.

Imas i na netu sve to i tu se zna, http://www.calacademy.org/research/ichthyology/ a za pretragu je http://www.calacademy.org/research/ichthyology/catalog/fishcatmain.asp

Pored toga tu je i www.fishbase.org ali oni mogu malo i da kasne sa podacima ali ne bas preterano.

Eto to je sve u vezi tih imena pa sada sve zavisi sta ti zelis i kome da verujes, katalogu riba ili kojekakvim sajtovima.

Attachments

• DSCF3251.jpg
    DSCF3251.jpg
    54.9 KB · Pregleda: 3
Naravno , ova dva linka (http://www.calacademy.org/research/ichthyology/ i www.fishbase.org ) vec davno imam u bookmarks-u. ;)

Nego , osvrnuo bih se bas na te strane sajtove narocito forume gde nasi ljudi kada pogledaju broj registrovani clanova koji je u odnosu na nase forume astronomsko veliki , odmah smatraju takva mesta kao mesta gde se mogu naci najtacnije informacije, sto u opste ne mora da bude tako . Ja sam na takvim mestima nailazio na katastrofalne greske i neistine gde niko od moderatora i urednika nije reaogvao i ipravljao takve brljotine. Iz mog iskustva svakoga bih savetaovao da tacne informacije traze na drugim mestima kao na primer linkovi iznad koje je postavio Boban, a kao sto su iskustva sa pojedinim vrstama riba (mislim na drzanje , razmnozavanje i sl.) samo mozemo citati na tim velikim stranim forumima i uporedjivati sa nasim iskustvima, a ko zeli moze i diskutovati na takvim mestima.

Cekajte, ni na jednom ni na drugom sajtu nema Pseudotropheus sp. "tropheops weed" kad ubacim u pretragu? Nasao sam ovu vrstu na aqalex-ovom disku Malawi ciklida pa sam bas zato sto ima malo o ovoj vrsti na net-u pitao da li je to pravo ime. Moja pretpostavka je da vrsta nije opisana do sada pa se verovatno moze naci i pod nekim drugim imenima.

Fishbase.org naravno imam u bookmarks-ima a ovaj drugi sajt nisam imao do sada.

Sto se tice stranih foruma davno sam skontao da tu tesko mogu naci nesto pametno i odustao. Smesni su kakvih gluposti moze da se nadje posebno po americkim forumima, ali ima dosta sajtova (ne foruma), posebno evropskih na kojima moze da se prikupi pametnih informacija, lepih slika i filmica.

Pa daoi sam ti odgovor za to. To je za sada Pseudotropheus sp. sto znaci da nije opisana riba kao zasebna vrsta. Dodatak u zagradi nam samo kaze da je to riba iz podroda tropheops sto se nedvosmisleno vidi.
Takva imena neces pronaci na gore navedenim sajtovima jer ona u sustini neznace nista i takva imena "prilepe" istrazivaci koji su na terenu. U sustini to moze da bude i geografski morf Pseudotrophus tropheops tropheops-a i to tek treba da se vidi. Seti se samo Tropheus moorii, jedna vrsta ribe a kolika geografska raznolikost.

Sto se tice stranih sjtova ima i tamo vrlo korisnih informacija koje vredi i treba pogledati. Naravno mi treba sami da vidimo sta je ok a sta ne.

Jos jedna informacija vezana za ovu vrstu. Ova vrsta ima i jedan geo varijetet Pseudotropheus sp. Tropheops weed Lundo. Iskren da budem nisam siguran koja je razlika osim naravno lokacije. Podatak je sa aqalex-ovog diska, a na njemu su sture informacije.

Mozda je to ista riba ali samo drugacije nazvana od nekog drugog autora, ko zna. To se i desava kada neka riba nema svoje ime. Mislim nemora da znaci da je tako jer mozda i jeste neki geografski morf.